Vermilion doet voortaan eerst nulmeting voor gaswinning

05 okt 2016 - 15:50
Yn Top en Twel waard koartlyn noch aksjefierd tsjin gaswinning - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Gaswinbedrijf Vermilion gaat voortaan overal eerst een nulmeting uitvoeren bij wegen en gebouwen, voordat er in Fryslân gas wordt gewonnen. Dat heeft het bedrijf woensdag beloofd bij de officiële start van de commissie bodemdaling aardgaswinning Fryslân.

Vermilion heeft daarvoor een overeenkomst getekend met de provincie en het waterschap. De commissie moet voortaan een onafhankelijk oordeel geven als eigenaren scheuren in huizen of gebouwen vinden en menen dat het door gaswinning komt. Het advies van de commissie is bindend voor Vermilion.

Adviescommissie

Vermilion had eerder al beloofd dat er voortaan altijd een nulmeting zou worden gedaan, maar had daar aan verbonden dat er een onafhankelijke adviescommissie zou komen. De commissie moet ook advies geven over tot hoever zo'n nulmeting moet gaan.

Schade

Aan de hand van nulmetingen kan de adviescommissie beter nagaan of er echt schade is of niet. Onder andere in Oppenhuizen, waar Vermilion gas wil gaan winnen, wordt al lang om een nulmeting gevraagd. Op een informatieavond in december vorig jaar had Vermilion zo'n meting beloofd, met als voorwaarde dat er een onafhankelijke 'commissie bodemdaling' zou komen.

(Advertentie)
(Advertentie)