Advocaat denkt dat Klaas Haijtema vrijgesproken wordt

05 okt 2016 - 12:36

De advocaat van Klaas Haijtema, de Fries die sinds 23 septimber vast zit in Myanmar, denkt dat de rechter hem donderdag zal vrijspreken. Haijtema zit vast in Myanmar omdat hij twee weken geleden een stekker uit een versterker trok bij een boeddhistische viering. Hij wist niet dat het een religieuze bijeenkomst was. Sinds dinsdag heeft Haijtema een advocaat, U Hla Ko.

U Hla Ko is de voorzitter van een organisaatie die juridische hulp geeft aan mensen die geen advocaat kunnen betalen. Sinds woensdag verdedigt hij Klaas Haijtema en is hij met hem mee geweest naar de rechtbank in Mandalay. Voor het eerst, want tot dusver had Haijtema geen advocaat.

Met opzet

De man uit Wons wordt vervolgd voor artikel 295 uit het wetboek voor strafrecht. Dat gaat over het opzettelijk beledigen van religieuze opvattingen of gevoelens of het veroorzaken van schade aan religieuze zaken. En juist door dat 'opzettelijk' denkt advocaat U Hla Ko dat de rechter Haijtema zal vrijspreken.

Uitspraak

Het is nu wachten op de uitspraak van de rechter. Om 10:00 uur op donderdag is er weer een zitting. Daarna zal de rechter de tijd nemen om de strafmaat te bepalen en dan zou aan het begin van de middag de uitspraak kunnen volgen, zo zegt advocaat U Hla Ko.

Trefwoorden: 
Klaas Haijtema Myanmar
(Advertentie)
(Advertentie)