Fryslân is tweede Fairtrade provincie van Nederland

04 okt 2016 - 19:55

Fryslân mag zichzelf sinds vandaag Fairtrade provincie noemen. Een jury van de Stichting Fairtrade Gemeente Nederland oordeelde dat Fryslân aan alle vijf criteria voldoet. Na Utrecht is Fryslân de tweede provincie die deze titel krijgt. Gedeputeerde Michiel Schrier is opgetogen over het predikaat. De titel is volgens hem een erkenning voor alle inspanningen om onze provincie duurzamer te maken.

De vijf critieria om een Fairtrade provincie te worden:

  • De provincie is actief bezig met Fairtrade
  • De provincie heeft een provinciale werkgroep
  • De provincie stimuleert anderen om met Fairtrade aan de slag te gaan
  • 45 procent van de gemeenten moet zelf de Fairtrade titel hebben
  • 75 procent van de gemeenten moet actief bezig zijn met Fairtrade

In Fryslân zijn elf gemeenten die al Fairtrade zijn: Dantumadiel, Dongeradeel, Heerenveen, Het Bildt, Ooststellingwerf, Opsterland, Schiermonnikoog, Súdwest-Fryslân, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf. De gemeenten Ameland, Ferwerderadiel, Harlingen, De Fryske Marren, Kollumerland, Leeuwarden en Menameradiel streven er naar om Fairtrade te worden.

Schrier prijst alle vrijwilligers die zich inzetten voor Fairtrade. "Zij hebben ervoor gezorgd dat wij Fairtrade zijn. We zijn weer een stapje dichterbij een duurzame gemeenschap, maar we zijn er nog niet. Er is nog veel werk te verzetten!"

Trefwoorden: 
Fairtrade Provincie Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)