Kwart van de Friese koeien blijft op stal staan

04 okt 2016 - 07:48

Ruim 70 procent van de boerenbedrijven in Fryslân deed zijn melkkoeien vorig jaar naar buiten. Daarnaast zijn er een aantal bedrijven (2,5%) die een deel van de koeien de wei in stuurt. Een kwart van de Friese boeren laat de koeien op stal staan. 

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de weidegang in 2015. Fryslân scoort met deze cijfers net boven het gemiddelde. Dat ligt op 65%.

Grootte van het boerenbedrijf

Noord-Holland staat bovenaan: daar doet meer dan 90 procent van alle boerenbedrijven alle koeien naar buiten. Flevoland staat onderaan met een weidegang van nog geen 30 procent. 

Verder valt op dat hoe groter een boerenbedrijf is, hoe minder vaak de koeien buiten komen. Wel sturen grote boerderijen vaker een deel van de koeien de wei in. 

Minder weidegang

De weidegang van koeien is de laatste tien jaar flink teruggelopen. Nu gaat 65% van de koeien naar buiten, tien jaar geleden was dat nog 80%. 

Zuivelbedrijf FrieslandCampina maakte maandag nog bekend om de weidegang van koeien meer te willen stimuleren. Daarom verhoogt het bedrijf de toeslag voor koeien in de wei met 50 cent naar 1,50 euro per honderd liter melk. 

Trefwoorden: 
weidegang CBS koeien
(Advertentie)
(Advertentie)