Actievoerders Waddeneilanden overtuigen minister Kamp niet

03 okt 2016 - 21:22

Het overleg met actievoerders tegen de gaswinning bij de Waddeneilanden heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken niet op andere plannen gebracht: de winning van gas onder het Wad moet mogelijk zijn.

Kamp is blij met het overleg dat hij de afgelopen heeft gehad met onder andere de Waddenvereniging en de actiegroepen GasTvrij Terschelling en Horizon Schiermonnikoog. Kamp zegt dat de procedure bij gaswinning heel zorgvuldig is. Tussen de eerste aanvraag en de winning zit 10 jaar tijd. In de tussentijd wordt steeds weer opnieuw naar de ver

Nieuwe mijnbouwwet

Tulip Oil wil bij Terschelling en Engie bij Schiermonnikoog gas uit de grond halen. Dat zorgt voor veel onrust op de eilanden. Bij de Eerste Kamer lig op dit moment de nieuwe mijnbouwwet, die nieuwe gaswinning in de Waddenzee en op de eilanden verbiedt. 

Kamp doet toezeggingen

Het gesprek met minister Kamp was opbouwend, zegt woordvoerder Thom Verheul van de werkgroep Horizon Schiermonnikoog. Hoewel Kamp vasthoudt aan gaswinning in het Waddengebied, heeft hij wel twee toezeggingen gedaan aan de eilanders. Zo heeft Kamp toegezegd dat als het bedrijf Engie definitief mag gaswinnen, dat dat dan valt onder de nieuwe mijnbouwwet. Dan gelden er strenge voorwaarden. De minister heeft ook toegezegd dat het boorplatform op 19 kilometer uit de kust moet liggen.

Afzien van proefboringen

De werkgroep Horizon Schiermonnikoog is blij met de toezegging van Kamp. De actievoerders zijn met het bedrijf Engie in gesprek om af te zien van proefboringen. Verheul is positief over de uitkomst van dat gesprek. 

(Advertentie)
(Advertentie)