Minister Kamp praat op de Waddeneilanden over gaswinning

03 okt 2016 - 06:56

Minister Kamp van Economische Zaken bracht zondag een bezoek aan Terschelling. Hij ging daar in gesprek met mensen van de Waddenvereniging en GasTvrij Terschelling. Vorig jaar werd de minister al eens uitgenodigd om een bezoek te brengen aan het eiland, maar toen had hij geen tijd.

Het bedrijf Tulip Oil wil graag naar gas boren bij het Hoornse Bos, op de rand van beschermde natuurgebieden. Er is veel weerstand tegen deze plannen. De beide organisaties namen de minister zondag in een kapwagen met paarden mee op een tocht door de natuur. 

"Iedereen wil gas, maar niet uit eigen achtertuin"

Tot nu toe weigert de minister echter zijn plannen in de prullenbak te gooien. "Kamp erkende dat Terschelling ontzettend mooi is, maar blijft bij zijn standpunt dat er gas gewonnen moet worden", zegt Annet van Essen van GasTvrij Terschelling. "Hij zegt: iedereen wil gas, maar niemand wil gaswinning in zijn achtertuin."

Ook gaf de minister volgens Van Essen aan dat er in de wet op dit moment te weinig instrumenten zijn om de gaswinning tegen te houden. "Hij volgt de wet en kan daardoor de vergunning voor de boring niet weigeren", legt Van Essen uit.

Nieuwe wet biedt hoop

Maar er is wel hoop, zegt ze: "We hebben vooral gelobbyd voor een aanpassing van de wet. En die komt er, met de nieuw Mijnbouwwet, Daarin staat dat een vergunning ook geweigerd kan worden vanwege mileu of natuur. Dat kan nu niet." De verwachting is dat deze wet, die nu bij de Eerste Kamer ligt, nog dit jaar wordt goedgekeurd. 

De Waddenvereniging en GasTvrij Terschelling zien het bezoek van minister Kamp daarnaast als het startschot van een grote campagne om straks alleen nog maar duurzame energie te winnen. 

Na zijn bezoek aan Terschelling reist Kamp maandag door naar Ameland en Schiermonnikoog. Ook daar zijn plannen voor (extra) gaswinning. 

(Advertentie)
(Advertentie)