Wildernis ondervinden in het Drents Friese Wold

02 okt 2016 - 16:13
Is der wyldernis yn it Drents-Friese Wold?? - Foto: Omrop Fryslân - Remco de Vries

In de toekomst kun je in het Drents Friese Wold een ‘wilderniservaring’ opdoen. Het Drents Friese Wold is het grootste aaneen gesloten bosgebied van Nederland. De provincie Fryslân en Drenthe proberen met de natuurbeheerders van het gebied het naar een hoger niveau te tillen. De wildernisondervindingen is één van de plannen hiervoor. Het gebied ‘Oude Willem’ is dit jaar voor het laatst gebruikt voor landbouw en zal daarna ingericht worden zodat het kan bijdragen aan de wildernisondervinding van de bezoeker.

Zelf ervaren

Wildernisondervinding, dat woord prikkelde de nieuwsgierigheid van verslaggever Remco de Vries. Remco weet wat wildernis is. Al 30 jaar brengt hij zijn vakantie door in de Noorse bergen, in z’n eentje, met een rugzak en in een tentje. Zou hij zijn survivalinstinct in de toekomst kunnen toepassen in het Drents Friese Wold? Remco kreeg voor deze ene keer toestemming om een nacht door te brengen in de Drents Friese Wold in z’n tentje.

Het was redelijk stil in de nacht, echter hoorde Remco in de verte wel auto’s langs rijden en ook vliegtuigen. Daarnaast werd er ook nog een groep pubers gedropt voor dropping.

Oude Willem

De ‘Oude Willem’ was vroeger een beekdeling. Om die geschikt te maken voor landbouw is er vroeger ontwaterd. Dit wordt teruggedraaid. Sloten zullen worden gedempt, er zal een natuurlijke slenk komen en de natuur kan z’n gang weer gaan. Boswachter Corné Joziasse van Staatsbosbeheer legt uit wat in de toekomst de wildernisondervinding precies gaat worden:  "Dat je het idee hebt dat het groots is, dat het niet een postzegel bos is waar je doorheen loopt. Dan loop je dus echt door 6.000 hectare natuur".

In twee reportages kun je Remco zijn ondervindingen meemaken. Deze en komende week in Buro de Vries.

(Advertentie)
(Advertentie)