Amerikaanse show zoekt sporen Grutte Pier: "He was badass!"

02 okt 2016 - 15:39

Programmamakers van de tv-show ‘Diggers’ van National Geographic zijn zondag bij Kimswert op zoek naar sporen van Grutte Pier. Kimswert is de historische locatie waar de boerderij van Grutte Pier heeft gestaan.

De presentators George Wyant en Tim Saylor van het programma Diggers vinden het mooi om met een metaaldetector op pad te gaan, want je weet nooit wat voor schatten uit de grond kunnen worden gehaald. De Diggers hebben ontzag voor Grutte Pier, maar hebben ook zo hun bedenkingen bij hem omdat hij mensen dood heeft gemaakt. “He was badass!”, zeggen de presentatoren. 

Miljoenenpubliek

In het programma Diggers gaan Wyant en Saylor met behulp van detectors op zoek naar voorwerpen, verhalen en geschiedenis. Het programma trekt in de Verenigde Staten miljoenen.

Eerste keer

De opnames voor het nieuwe seizoen van Diggers wordt gedaan in Europa en voor één van de afleveringen is gekozen voor de vrijheidsstrijder Grutte Pier. Het initiatief voor deze keuze komt door Kooistra Detectors uit Lippenhuzen. Samen met het historisch archief Tresoar en PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland zijn de plannen samen met National Geographic verder uitgewerkt. Het is de eerste keer dat met behulp van detectors gezocht wordt naar sporen van Grutte Pier.

Op de locatie waar vandaag werd gezocht, werd afgelopen maand het openlucht theaterstuk 'Grutte Pier fan Kimswert' gespeeld.

Internationale Detectordag

De twee presentatoren waren ook aanwezig bij de Internationale Detectordag in Lippenhuzen. Daar waren van over de hele wereld zo’n 600 liefhebbers van het zoeken met detectors naar bijzondere fondsen onder de grond. Het was de grootste detectormanifestatie in Nederland.

De aflevering over Grutte Pier wordt volgend jaar uitgezonden. 

(Advertentie)
(Advertentie)