Leren kinderen gezonder te eten door dure lespakketten?

30 sep 2016 - 20:11

Nederlandse kinderen eten niet gezond, blijkt uit onderzoek. Minder dan één procent eet voldoende groente en minder dan vijf procent eet genoeg fruit. Van alle jongeren heeft een op de tien overgewicht. Daar moet wat aan worden gedaan, vindt het kabinet. Daarom wordt bijna 6 miljoen euro beschikbaar gesteld om kinderen te leren goed met eten om te gaan. Dit begint op scholen. Scholen kunnen van dat geld onder meer lespakketten over gezond eten krijgen. De Willem Alexanderschool in Leeuwarden is al jaren bezig met gezond eten voor kinderen.

Gezonde school met succes

Met succes, want deze school heeft het predicaat 'gezonde school'. Op de school worden verscheidene projecten ondernomen met de kinderen, waar ook ouders bij worden betrokken. Zo wordt er meegedaan aan het EU-fruitproject, is er met ouders en kinderen afgesproken dat de traktaties bij verjaardagen gezond moeten zijn, is er een kook-studio, zijn er workshops voor ouders en is er op woensdag een waterdag.

Gedragsverandering

Titia Boomgaardt, directrice van de school, ziet ook dat er nog veel werk aan de winkel is om kinderen gezond te laten eten. "Het vraagt om een gedragsverandering. Wij zijn hier al jaren mee bezig, maar het is soms nog altijd moeilijk om kinderen gezond eten mee naar school te laten nemen." Toch hebben de verschillende projecten die op de Willem Alexanderschool met de kinderen en ouders worden ondernomen wel effect. "Wij merken dat de boodschap van gezond eten wel overkomt. De meeste kinderen nemen nu ook uit zichzelf gezond eten mee naar school en de ouders werken hieraan mee."

"Goed eten is beter dan dure lespakketten"

Kinderen en ouders stimuleren gezond te eten bereik je niet door allemaal lespakketten, denkt Boomgaardt. "Er zijn al zoveel lespakketten. Wij moeten het doen! Wij moeten met gezonde producten aan de slag!" Volgens de directrice zou het jammers zijn wanneer het geld van het kabinet alleen aan lespakketten wordt besteed. "Het geld zou door scholen beter gebruikt kunnen worden om gezonde producten te kopen. Die zijn duur en dus zou het mooi zijn als de overheid scholen daarin tegemoet komt. Dat zou meer opleveren", besluit Boomgaardt.

(Advertentie)
(Advertentie)