Hoe Margaretha Zelle Mata Hari werd in nieuwe brieven

29 sep 2016 - 17:39

Hoe Mata Hari er toe kwam om haar geld te verdienen met naakt poseren en dansen. Daar geven de brieven die letterkundig centrum Tresoar gekregen heeft een antwoord op. Dus eigenlijk hoe ze van Margaretha Zelle, Mata Hari werd, zoals we haar allemaal kennen. Vandaag werd het boek gepresenteerd dat aan de hand van die brieven en foto's is gemaakt. Het heet 'Denk niet dat ik slecht ben'. Het geeft een beeld van een gescheiden vrouw aan het begin van de 20e eeuw, die moeilijk op een fatsoenlijkere wijze rond kon komen.

Familie heeft brieven lang geheim gehouden

De schenker van die brieven en van 14 onbekende foto's, Edmond Angenot, is het achterkleinkind van de neef van de ex-man van Margaretha Zelle. Ze hebben het zolang geheim gehouden, omdat de familie zich schaamde. Niet voor Mata Hari, maar voor haar man, die gokte, dronk en schulden had. Mata Hari schreef de meeste brieven aan de neef, bij wie ze hulp zocht. Haar ex-man betaalde al een tijd lang geen alimentatie meer.

Van Margaretha Zelle naar Mata Hari

"Yn 1903 skriuwt se noch: Ik wol net neaken poseare, mar we witte dus dat se yn 1905 beroemd waard as de eksoatyske en neakene dûnseres op toaniel; as Mata Hari", aldus Lourens Oldersma van Tresoar. Hij is zeer opgetogen over de 42 brieven en 14 foto's die ze gekregen hebben. "Soks meitsje je mar ien kear yn je libben mei", zegt Oldersma. 

Mata Hari is hot!

Deze week is het boek De Spion uitgekomen van schrijver Paulo Coelho over Mata Hari. En er komt volgende week vrijdag een Friese editie van. Volgens de uitgever had Coelho de brieven ook wel willen gebruiken voor zijn boek. Maar die zijn eerst vandaag openbaar gemaakt.

Trefwoorden: 
Margaretha Zelle Mata Hari
(Advertentie)
(Advertentie)