Friese hogescholen scoren niet goed in HBO-gids

29 sep 2016 - 14:09

De Friese HBO-scholen doen het niet goed in de jaarlijkse HBO-gids 2017 voor studenten. Die gids is een belangrijk hulpmiddel voor aankomende studenten om een studie te kiezen en is gebaseerd op enquêtes onder de studenten. In de lijst van middelgrote hogescholen staan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden NHL en hogeschool Van Hall Larenstein onderaan. Hogeschool Stenden staat in de middenmoot. De gecombineerde scores van de drie hogescholen zorgen er weer voor dat Leeuwarden slecht scoort in de lijst van 'goede HBO-steden'.

Een opleiding die onder aan de lijst staat, is daarmee niet per definitie een slechte opleiding, maar krijgt wel een minder positieve beoordeling van de studenten. NHL-opleidingen die onder aan de ranglijst staan, zijn onder andere de PABO, de opleidingen docent geschiedenis en docent wiskunde, pedagogiek en HBO-V. Opleidingen die wel positief gewaardeerd worden, zijn onder andere bestuurskunde, informatica en elektrotechniek. De zeevaartschool op Terschelling, ook onderdeel van de NHL, krijgt zelf een heel goede beoordeling.

NHL: ''Verschillen heel klein''

Voorzitter Willem Smink van het college van bestuur van de NHL zegt in een eerste reactie dat de studententevredenheid bij de NHL de laatste tijd omhoog gaat. Volgens Smink scoort de hogeschool een ruime voldoende, maar op diverse onderdelen net wat minder dan de concurrentie. Smink wijst er daarbij op dat de verschillen tussen de hogescholen bij diverse opleidingen heel klein zijn. De hogeschool heeft eerder dit jaar flink geïnvesteerd in de faciliteiten van het hoofdgebouw aan de Rengerslaan. Smink rekent er daarom op dat de score van de hogeschool de komende tijd verder omhoog zal gaan.

Van Hall Larenstein: ''Gjin verrassing''

Voor Diane Keizer van hogeschool Van Hall Larenstein is de lage waardering in de HBO-gids 2017 geen verrassing. Van Hall Larenstein kreeg het afgelopen studiejaar veel klachten van studenten over te weinig werkplekken en te weinig computers op het schoolgebouw in Leeuwarden. De hogeschool heeft die capaciteit in de schoolvakantie met 300 plaatsen uitgebreid. Keizer gaat er daarom vanuit dat de hogeschool de komende jaren beter zal scoren. Ook het in gebruik nemen van de Dairy Campus bij Leeuwarden is goed nieuws voor de hogeschool.

Wisselend beeld bij Stenden

Het beeld bij hogeschool Stenden is wisselend. Human resource management wordt door de HBO-gids een prima opleiding genoemd, maar de studenten van de hogere hotelschool klagen over slechte begeleiding en slechte communicatie. De Leeuwarder Academie voor Popcultuur, onderdeel van de Hanze Hogeschool in Groningen, staat in de middenmoot.

Trefwoorden: 
HBO Fryslân gids onderwijs
(Advertentie)
(Advertentie)