Bijzondere afscheidsbrief van kapitein in Kazemattenmuseum

29 sep 2016 - 13:24

''Beste jongens. Het is de laatste zucht voor ik afscheid neem van dit aardse leven. Jullie hebben je leven nog voor je. Jullie liefhebbende vader.'' Met die aangrijpende zinnen begint de afscheidsbrief van kapitein Christiaan Boers, die sinds kort in handen is van het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand.

Legerkapitein

Christiaan Boers diende in de Tweede Wereldoorlog als kapitein in het Nederlandse leger. De kapitein en zijn soldaten hielden op de Afsluitdijk met succes de Duitse soldaten tegen. Na de capitulatie ging Boers bij het verzet. Hij werd opgepakt door de Duitsers er gefusilleerd. 

Brief

Vlak daarvoor mocht hij nog een brief schrijven voor zijn familie. De inhoud van de brief was wel bij het Kazemattenmuseum bekend, maar het origineel was altijd in handen van de familie. Die hebben het nu, na meer dan zeventig jaar, aan het museum gegeven. De brief van kapitein Christian Boers is donderdagavond voor het eerst te zien in het programma Stille Skatten op Omrop Fryslân.

''Wat soe ik sels skriuwe?''

Presentatrice Miranda Werkman was enorm onder de indruk toen ze de brief in handen kreeg. ''Je tinke dan; wat soe ik sels skriuwe oan myn bern as ik wist dat ik dea gie? Je fiele dan it papier en witte dat kapitein Boers oan datselde papier syn lêste wurden, leafde en ôfskied fan it libben tafertroud hat. Hiel bysûnder om dat sa fêst hâlde te meien.''

Kijk donderdagavond naar het programma Stille Skatten op Omrop Fryslân Telefyzje, of bekijk nu al een fragment uit de aflevering hierboven of via de programmapagina van Stille Skatten.

(Advertentie)
(Advertentie)