Tehuis voor probleemgezinnen opent in Goutum

28 sep 2016 - 21:05

Een gezinsvervangend tehuis voor jonge probleemgezinnen wordt donderdag geopend in Goutum, bij Leeuwarden. Het "Kien moeder en kind-huis" is voor gezinnen waarvan de ouders bijvoorbeeld een verstandelijke beperking hebben of psychiatrische problemen. Eigenaars Gerwin en zijn vrouw Minke begonnen in mei al met de opvang, maar donderdag is de officiële opening.

Bij ouders die een verstandelijke beperking hebben of psychiatrische problemen kan een kind in het ergste geval uit huis worden geplaatst. Om te kijken of er nog een andere oplossing is, begon de familie Van Dam deze opvang. De familie doet dat in hetzelfde huis waar ze zelf ook wonen. Er wonen op dit moment zes gezinnen bij hen. Niet alleen moeders met kinderen, maar er zitten ook twee vaders bij.

Deze wijze van opvang van probleemgezinnen bestaat nog niet in Friesland. Terwijl er wel behoefte aan is volgens initiatiefnemer Gerwin van Dam, vooral omdat een uithuisplaatsing van een kind heel heftig is, "Het was of daar blijven wonen met hulp, of weg. En die tussenvorm waarin we kunnen onderzoeken hoe veilig het eigenlijk is en hoeveel de vader of moeder nog kan leren, die ontbrak."

Trefwoorden: 
tehuis probleemgezinnen Goutum
(Advertentie)
(Advertentie)