Klaas Haijtema op beelden BBC Myanmar: "I'm really sorry"

28 sep 2016 - 18:21

Klaas Haijtema (30) uit Wons heeft woensdag zijn excuses aangeboden voor het stilleggen van een boeddhistische preek in Myanmar, ook wel Birma, door de stekker van een versterker uit het stopcontact te trekken. Op beelden van de Birmese afdeling van de BBC, die op Facebook geplaatst zijn, zegt hij: "I'm really sorry".

Verder is te zien dat Haijtema wordt voorgeleid bij de rechtbank. De Fries zit sinds vrijdag vast in een gevangenis in Myanmar.

Haijtema was op wereldreis met zijn vriendin. Vlakbij het hostel in Myanmar waar zij overnachten, was een boeddhistische bijeenkomst met veel lawaai. De Wonser vroeg of het wat zachter kon, maar toen daar niet op werd gereageerd, trok hij de stekker van de versterker eruit. Hij verklaarde woensdag, volgens een tweet van BBC-correspondent Jonah Fisher, voor de rechtbank dat hij die avond zeer vermoeid was en daarom tot zijn daad kwam.

Haijtema is aangeklaagd wegens het bekedigen van religieuze gevoelens en het overtreden van de imigratiewetten. Hem zou twee jaar cel boven het hoofd hangen. Op de BBC-beelden is te zien dat hij na afloop van de bijeenkomst in de rechtbank wordt afgevoerd in een auto, met handboeien om. De moeder van Haijtema heeft via via te horen gekregen dat het goed gaat met Klaas. Hij zegt goed te worden behandeld.

Volgens het nieuwsmedium Irrawaddy in Myanmar komt de zaak van Haijtema in een tijd dat er in het land zelf steeds meer protesten zijn tegen geluidsoverlast bij religieuze activiteiten. Er zijn regels voor, maar niemand houdt zich daaraan en er wordt ook niet gecontroleerd, zo valt te lezen op de website.

Donderdag gaat het proces tegen Haijtema verder.

Trefwoorden: 
Klaas Haijtema BBC Myanmar Birma
(Advertentie)
(Advertentie)