CBS: Windmolens worden steeds hoger

28 sep 2016 - 14:25

Windmolens worden steeds hoger. Dat blijkt uit ciifers van het CBS. Maar de hogere turbines wekken wel meer energie op. Zo werd er in 2015 landelijk gezien dertig procent meer windenergie geproduceerd dan een jaar eerder. 

Ook de hoogte van de windmolens nam dus flink toe. Tussen 2002 en 2008 groeide het aantal turbines van tussen de 51 en 70 meter het sterkst. Sinds 2011 komt bijna driekwart van de windenergie van molens fan 95 meter of hoger. Dit komt omdat de wieken van deze stellages groter zijn en dus ook meer wind vangen.

Daarnaast is de grootte van de cirkel die de wieken maken, het rotoroppervlak, van belang. Hogere molens hebben vaak een grotere rotor die dus ook meer energie produceert.

Windpark Fryslân

Ook in Fryslân worden windmolens steeds hoger. Zo komen er in het IJsselmeer 89 molens van tussen de 95 en 120 meter hoog (inclusief de wieken is de maximumhoogte 183 meter). De turbines moeten met elkaar 320 megawatt opwekken. Dat telt uiteindelijk op naar een productie van 1184 gigawatt per jaar. Daarmee zouden alle Friese huishoudens van stroom moeten worden voorzien. Volgens planning zou het windmolenpark in 2020 in gebruik moeten worden genomen.

Naast het windpark in het IJsselmeer komen er ook op het land op verschillende plekken windmolens. Onze provincie moet in totaal 530 megawatt aan schone energie leveren.

Trefwoorden: 
windmolens windenergie CBS
(Advertentie)
(Advertentie)