Opnieuw hoge dioxine-uitstoot bij Harlinger afvaloven

28 sep 2016 - 13:09
De pijp fan de REC yn Harns - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Bij de storing van de REC in Harlingen op 10 september is twee-en-een-half keer meer dioxine vrijgekomen dan jaarliks is toegestaan. Dat blijkt uit onderzoek van de provincie. Oorzaak van de storing was een kapotte ventilator. De uitstoot is toen ongefilterd de lucht ingegaan, dus niet over het doekenfilter. Bij een storing in oktober 2015 kwam er ook te veel dioxine vrij.

Omrin, provincie, gemeente Harlingen en andere betrokkenen zijn sinds de storing van 2015 bezig de afvaloven veiliger te maken. Zo ook het voorkomen van het uitvallen van de ventilator, die heel belangrijk is voor een veilige uitstoot. Pas bij een onderhoudsstop in april 2017 wordt een reserveventilator geplaatst, die het kan overnemen als de andere uitvalt.

De woordvoerder van Omrin zegt dat de norm niet is overschreden. Voor de REC geldt een jaarlijkse norm voor uitstoot van dioxines. Die geldt bij "normaal bedrijf". De verhoogde uitstoot van 10 september valt onder het maximale aantal storingsuren dat is toegestaan. Dat zijn zestig uren in het jaar.

Gedeputeerde Michiel Schrier legde Omrin voor deze storing eerder al een boete van 45.000 euro op. Omrin zou zich weer niet aan de afspraken hebben gehouden. Zo was de storing weer te laat gemeld, is er teveel koolmonoxide uitgestoten en is de centrale ook niet binnen de afgesproken tijd buiten werking gesteld. In oktober vorig jaar heeft de provincie een voorwaardelijke boete opgelegd aan de afvalverwerker, daarvan moet nu een deel worden betaald. Volgens de gedeputeerde is het niet mogelijk om Omrin een boete op te leggen voor de hogere uitstoot van dioxine. Dat zou wettelijk niet mogelijk zijn.

Trefwoorden: 
REC afvaloven Omrin dioxine
(Advertentie)
(Advertentie)