Plasterk: "Graag een vrouw als commissaris van de Koning"

28 sep 2016 - 10:52

Asl het aan minister Ronald Plasterk ligt, dan wordt de nieuwe commissaris van de Koning een vrouw. Die boodschap gaf hij Provinciale Staten woensdagochtend mee. "Ik geef u nadrukkelijk mee naar geschikte vrouwen te kijken. Dat is u geraden!", zei Plasterk.

De nieuwe commissaris van de Koning moet nog voor de Kerst benoemd worden, meldde Plasterk verder aan de provincie. Daar werd de profielschets voor de nieuwe commissaris besproken. 

De vacature komt donderdag in de Staatscourant te staan. Kandidaten hebben dan tot 24 oktober om te reageren.  

Vertrouwelijk

De minister zal zelf een selectie maken uit de kandidaten. Van deze 'shortlist' mag een vertrouwenscommissie van de provincie twee mensen kiezen. Alleen de naam van de man of vrouw die het wordt, wordt bekend gemaakt. Plasterk hamerde daarom in Provinciale Staten op de vertrouwelijkheid.

Tijdelijk commissaris Joan Leemhuis voegde daar aan toe dat ze er niet voor terugdeinst om aangifte te doen als er wel gelekt wordt. Het zou volgens haar niet de eerste keer zijn dat zo voor zo'n vergrijp naar de politie moet stappen. 

Profielschets

In de profielschets van de nieuwe commissaris van de Koning werd gesproken over een echte bestuurder, met oog voor wat er speelt in de samenleving. Ook moet de nieuwe commissaris een band hebben met Fryslân.

(Advertentie)
(Advertentie)