"Fryslân moet een 'regenboogprovincie' worden"

28 sep 2016 - 06:31
In reinbôgeflagge - Foto: ANP

De provincie moet meer doen om discrimatie op het gebied van seksuele voorkeur, geloof of afkomst tegen te gaan. Dat vinden de Statenfracties van PvdA, D66 en GrienLinks. De partijen willen dat de provincie zich als 'regenboogprovincie' aansluit bij een beleidsovereenkomst die minister Jet Bussemaker eerder sloot met 42 Nederlandse gemeente.

Bij die gemeenten horen ook Leeuwarden en Súdwest-Fryslân.

De overeenkomst stimuleert lokale overheden om beleid te maken dat de acceptatie en emancipatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders verbetert. 

Solidariteit en tolerantie

"Onze provincie hoort een provincie te zijn waarin iedereen kan zijn wie hij of zij wil zijn", zeggen woordvoerders Remco van Maurik (PvdA), Marieke Vellinga (D66) en Retze van der Honing (GrienLinks). Zij zien dat er geregeld mensen van hun voorkeur of opleiding worden gediscrimineerd. 

De Statenleden vinden dat onacceptabel en willen dat de provincie verantwoordelijkheid neemt om hier wat aan te doen. "De provincie is toe aan een regenboogbeleid. Een beleid dat solidariteit en tolerantie stumuleert", zo zeggen de Statenleden.

Om de strijd voor gelijkwaardigheid kracht bij te zetten, pleiten ze ervoor om de regenboogvlag jaarlijks te laten wapperen op het provinciehuis. "Als teken van verzet tegen discriminatie en uit solidariteit met iedereen die uit angst niet durft te zijn wie ze zijn of wat ze vinden", zeggen de initiatiefnemers.

(Advertentie)
(Advertentie)