Primeur Fries Museum met duurste schilderij Alma-Tadema

27 sep 2016 - 16:13

Bij de tentoonstelling over de schilder Alma-Tadema in het Fries Museum in Leeuwarden, die zaterdag begint, is het meest kostbare schilderij van Alma-Tadema voor het eerst in Nederland te zien. Het gaat om het werk met de titel 'Mozes gevonden!', dat onlangs nog verkocht is voor een bedrag van 35,9 miljoen dollar.

In de jaren '50 was er veel minder waardering voor het schilderij. Toen werd het opgerolde doek in een steegje achtergelaten, omdat de koper alleen belangstelling had voor de gouden lijst.  

Geen interesse

Een medewerker van een kunsthandel vond het doek en bood het gratis aan aan diverse musea, maar niemand wilde het hebben. Allen Funt, de man die rijk werd met het televisieprogramma Candid Camera, wilde het wel hebben en sinds die tijd is de prijs bij elke verkoop flink gestegen.

Laatste grote werk

Alma-Tadema schilderde het werk in 1904 in opdracht van een rijke bouwondernemer. De schilder was toen 68 jaar en het was een van de laatste grote werken die hij maakte. In 1973 was het schilderij voor het laatst te zien voor publiek, in het Metropolitan Museum of Art in New York. Daarvoor werd het tentoongesteld in 1905 en 1913 in The Royal Academy in Londen.

Inspiratiebron

Het werk van Alma-Tadema was later een bron van inspiratie voor de filmwereld en dat geldt ook voor het schilderij 'Mozes gevonden!'. Hollywood-regisseur Cecil B. DeMille baseerde zijn film The Ten Commandments uit 1956 op dit doek.

(Advertentie)
(Advertentie)