Zo ziet de vuurtoren op Ameland er binnenkort uit

27 sep 2016 - 14:05

In augustus werd al bekend dat de vuurtoren van Ameland in november beschilderd wordt. Nu is ook het ontwerp bekend. Kunstenaresse Rachel van Balen heeft gekozen voor het thema 'Over de horizon'.

Op de toren zijn in november, tijdens de kunstmaand op het eiland, schilderingen te zien van de zee, duikers en dieren zoals zeehonden en potvissen. 

Het is niet alleen de buitenkant, de twaalf ringen aan de binnenkant van de toren worden behangen met werk van zo'n tien kunstenaars. Kunstmaand Ameland beleeft dit jaar zijn twintigste editie. Het begint op 5 november. Er is ook poëzie en muziek. 

Handelsroute

Pieter Smit van de stichting Kunstmaand vindt het ontwerp van Van Balen prachtich. "Ik denk dat ze heel goed anticiperen op zowel de titel 'Over de horizon' als The Nordic Art Connection die wij graach in de kunstmaand willen hebben." Vroeger vaarden Amelanders voor de handel naar de Oostzee en nu wordt er kunst uit die regio naar Ameland gebracht. "Dat heeft ze enorm goed uitgebeeld met de walvissen die hoog zwemmen, de potvissen in het midden en de zeehonden die dichtbij Ameland zwemmen", zegt Smit.

'Doodzonde'

Raadslid Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland is fel tegen op het beschilderen van de vuurtoren. "Het is een baken op het eiland dat her en der wordt gebruikt voor reclameuitingen. En het is een rijksmonument met door het Rijk vastgestelde kleuren, elke vuurtoren heeft zijn eigen kleuren en motief. We vinden het doodzonde dat er op deze wijze expressie aan de toren wordt gebracht."

De verf blijft een maand zitten op de vuurtoren, maar gaat er dan volgens Smit in december weer van af. 

(Advertentie)
(Advertentie)