Stakende schilders: "Us takomst stiet op it spul"

27 sep 2016 - 11:43

"Wy wolle in goede CAO, ôfsletten mei de goede fakbûnen. Dit kinne wy net akseptearje." Schilder Jappie van Dijk is er duidelijk over, Een grote groep Friese schilders staakt dinsdag. Zij zijn het niet eens met de nieuwe CAO die is gesloten. De schilders zouden er financieel flink op achteruit gaan. 

Vakbond FNV zegt dat het samen met CNV buitenspel is gezet bij de onderhandelingen. Werkgeversorganisatie OnderhoudNL heeft een akkoord gesloten met vakbond LDV. Deze zou enkele tientallen leden hebben. Dat is volgens FNV niet representatief voor de sector.

Ook Klaas Miedema van Van der Geest Schilderspecialisten denkt er zo over. "Us takomst stiet op it spul. Mei de betingsten yn dizze CAO is der totaal gjin each mear foar de jonge skilders. Dy kieze daliks net mear foar it fak", vreest hij. Volgens Miedema gaan schilders er flink op achteruit op het gebied van seniorendagen, reisuren, kilometervergoeding en scholing.  

"Socht om in hanteken"

Van Dijk zegt daarnaast dat het grootste pijnpunt voor hem persoonlijk de handelswijze van de werkgevers is. "Se hawwe gewoan in fakbûn socht dy't in hanteken sette woe. Wylst wy sels mei goede foarstellen kaam binne, mar dêr is neat mei dien."

Voor de schilder zelf is het de derde staking. "De oare twa wienen ek suksesfol, ik gean derfan út dat it ek no wer goed komt. We wolle de sifers omheech krije." Miedema: "Ik hoopje dat alles goed komt. We bliuwe posityf."

Intimidatie

Werknemers die willen staken, zouden worden geïntimideerd. Ze worden beschuldigd van werkweigering. De vakbond neemt het hoog op. Van Dijk en Miedema hebben hier zelf nog niets van gemerkt zeggen ze. 

Intussen hebben vakbonden FNV en CNV de werkgevers een ultimatum gesteld: ze willen voor woensdagochtend 7 uur een reactie hebben en de onderhandelingen over de CAO weer opstarten. Anders volgen meer acties. 

In Leeuwarden staakten dinsdag zo'n vijftig tot zestig schilders.

Trefwoorden: 
CAO schilders staking
(Advertentie)
(Advertentie)