Haijtema moet volgende week maandag voorkomen in Myanmar

26 sep 2016 - 19:41
Klaas Haijtema - Foto: Facebook, Klaas Haijtema

Klaas Haijtema uit Wons moet volgende week maandag voorkomen in Myanmar. De Fries werd vrijdag opgepakt nadat hij een heilig boedistisch feest had verstoord.
Haijtema is met zijn vriendin op wereldreis. Ze zaten in een hostel. Daar was een heilig boedistisch feest aan de gang met veel luidde muziek op versterkers.

Haijtema ging naar de mensen toe om te vragen of het wat minder luid kon. Toen ze niet reageerden, trok hij de stekker uit een versterker. Daarmee haalde hij zich de boosheid van de plaatselijke bevolking op de hals.

Nog geen officiële aanklacht

De politie heeft hem eerst meegenomen uit bescherming. Maar nu is tegen de man uit Wons ook proces-verbaal opgemaakt en hij is overgebracht naar de gevangenis. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken ligt er nog geen officiële aanklacht. Het ministerie heeft wel de bevestiging gekregen van de arrestatie van Haijtema. Medewerkers van de ambassade wachten nu op toestemming om bij hem langs te kunnen gaan. Ze houden de vinger aan de pols om te zien of Haijtema een eerlijk proces krijgt.

Goed uitkijken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt in een reisadvies goed rekening te houden met het boeddhisme. Boedda is heilig in het land, daar moet je als reiziger dan ook goed rekening mee houden, zo staat op de website.

Amnesty: "Algemene omstandiheden erg slecht"

Haijtema is de enige Nederlander die daar op dit moment vastzit. Het ministerie van Buitenlandse Zaken dan ook geen goed beeld schetsen van de situatie van Nederlanders in de gevangenis daar. Volgens een woordvoerder van Amnesty International zijn de algemene omstandigheden erg slecht. In het verleden heeft de organisatie zich al ingezet voor politieke gevangenissen. Toen was er sprake van marteling, mishandeling en oneerlijke processen. 

(Advertentie)
(Advertentie)