B. en w. Ooststellingwerf willen blijversfonds instellen

26 sep 2016 - 17:58

B. en w. van Ooststellingwerf willen volgend jaar een 'blijversfonds' opzetten. Dat is een lening voor ouderen, zodat die langer thuis kunnen blijven wonen. Het geld kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld een traplift of een aangepaste badkamer. De lening moet terugbetaald worden. Voor ouderen is het vaak lastig om een hypotheek bij de bank te krijgen.

De gemeente heeft besloten niet te bezuinigen op huishoudelijke help. Ooststellingwerf geeft daar op jaarbasis 300.000 euro meer aan uit dan de gemeente van het Rijk ontvangt.

Vaste huisdhoudelijke hulp blijft

Burgemeester en wethouders willen niet bezuinigen op de huishoudelijke hulp om zo te bevorderen dat ouderen de vaste huishoudelijke hulp behouden. In Ooststellingwerf wonen in verhouding veel ouderen. De gemeente wil er met de maatregels voor zorgen dat ouderen thuis kunnen blijven wonen.

Financieel gezond

De plannen voor het fonds staan in de programmabegroting voor de periode 2017-2020. Uit die begroting blijkt dat de gemeente Ooststellingwerf er financieel goed voorstaat. De gemeente verlaagt de rioolbelasting. Er is bovendien meer dan 5 miljoen euro beschikbaar voor nieuw beleid.

Feestfonds

Naast het 'blijversfonds' steekt de gemeente ook geld in een nieuw 'duurzaamheidsfonds' - dat onder andere kan worden gebruikt voor de aanschaf van zonnecollectoren - en een 'feestfonds' voor het 500-jarig jubileum van de gemeente Ooststellingwerf in 2017. Wat daarbij opvalt, is dat de evenoude gemeente Weststellingwerf tot nu toe nog geen plannen bekend gemaakt om het jubileum te vieren.

"Appelscha moet in de top 10"

De gemeente steekt ook geld in twee grotere projecten. Het bedrijf  EcoStyle bezig met de aanleg van een ecologisch bedrijventerrein in Oosterwolde. De gemeente wil daaraan meewerken en ze gaat er ook in deelnemen. De gemeente stelt bovendien geld beschikbaar voor het Masterplan Appelscha. Dat moet ervoor zorgen dat Appelscha in de top 10 komt van toeristische bestemmingen in Nederland. Met het geld wordt de Boerestreek in het centrum opgeknapt en verbonden met de Kale Duinen in nationaal park het Drents-Friese Wold. De gemeente stelt daarvoor 7 ton op jaarbasis beschikbaar. Onlangs werden in dat kader nog zelfrijdende busjes gepresenteerd die nu op proef mensen van het centrum naar het natuurgebied brengen.

Glasvezel in buitengebied

B en w. willen ook zo snel mogelijk beginnen met de aanleg van breeedbandinternet via glasvezel op het platteland. De provincie heeft samen met het bedrijf Kabelnoord het initiatief genomen om glasvezel uit te rollen in het buitengebied. Ooststellingwerf wil graag elke boerderij en elk woonhuis in het buitengebied aansluiten op glasvezel en heeft daar 500.000 euro voor over. Een eerste proef in het dorp Langedijke is succesvol verlopen. Volgens de gemeente bestaat er veel belangstelling in het buitengebied voor een aansluiting op glasvezel. Wethouder Van Esch heeft het over een diepte-investering.  "Boeren hebben het nodig, maar andere inwoners ook. Lege boerderijen worden bovendien aantrekkelijker als vestigingsplaats voor nieuwe bedrijven als er breedbandintenet ligt."

De plannen van burgemeester en wethouders moeten nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd.

(Advertentie)
(Advertentie)