Klaas Haijtema uit Wons zit vast in gevangenis Myanmar

26 sep 2016 - 14:02

De 30-jarige Klaas Haijtema uit Wons zit sinds vrijdag vast in een gevangenis in het Aziatische land Myanmar, nadat hij zich de boosheid van de lokale bevolking op de hals had gehaald.

Haijtema is op wereldreis met zijn vriendin en zat in een hostel. Daar was een heilig boeddhistisch feest aan de gang met veel luide muziek op versterkers. De Fries ging naar de mensen toe om te vragen of het wat zachter kon. Toen ze niet reageerden, trok hij de stekker uit een versterker.

Boze mensenmassa

Haijtema is door de politie meegenomen om hem te beschermen tegen de mensenmassa die in opstand kwam tegen hem bij het hostel. Volgens de krant Myanmar Times moesten er zelfs soldaten aan te pas komen om de Fries te beschermen. De moeder van Klaas zegt dat dat niet waar is.

Proces

De dag erna waren er veel aanklachten tegen hem en kreeg de 30-jarige inwoner van Wons ineens een proces-verbaal en werd hij naar de gevangenis overgebracht. Hij krijgt nu een proces, dat morgen of overmorgen zal dienen. De Nederlandse ambassade is intussen bezig om Haijtema te helpen.

Zijn vriendin zit in het hostel en kan niet bij hem op bezoek, omdat ze daar geen toestemming voor krijgt. De hoop is dat Haijtema er met een geldboete vanaf komt, maar dat is nog niet duidelijk.

(Advertentie)
(Advertentie)