Friezen moeten ver reizen naar huisartsenpost

26 sep 2016 - 06:00

Friezen moeten van alle Nederlanders de grootste afstand afleggen naar een huisartsenpost. Dat blijkt uit een enquête van de regionale omroepen onder bezoekers op hun website.

Wel is de tevredenheid in Fryslân het grootst over de manier waarop geholpen wordt en zijn de wachttijden het kortst. 

Van de Friezen die de enquête hebben ingevuld, moet 11 procent meer dan 20 kilometer afleggen naar een huisartsenpost. Landelijk ligt dat percentage op 4 procent. 

Wel zijn de Friezen het meest tevreden over hoe ze worden geholpen, 68 procent geeft aan een positieve ervaring met de huisartsenpost hebben gehad.

Ook zijn de wachttijden hier het kortst. Maar 22 procent van de mensen die hebben gereageerd, moest langer dan een paar uur wachten. Landelijk is dat 32 procent. 

Geen verrassing

Bij Dokterswacht Friesland komt die uitslag niet als een verrassing. "Omdat alle telefoontjes uit de hele provincie hier op één plek binnenkomen, kunnen wij de druk veel beter over de verschillende huisartsenposten verdelen," zegt directeur Monique Birkhoff. "Met deze aanpak lopen wij landelijk voorop."

Drukke weekeinden

Wel ziet de Dokterswacht het aantal telefoontjes vooral in de weekeinden toenemen. Dat is een punt van zorg, meent Birkhoff. Het gaat namelijk niet altijd om spoedgevallen. Door de week hebben mensen het te druk en dan wachten ze tot het weekend om de dokter te bellen. Dan komen ze dus bij de dokterswacht uit. Maar volgens Birkhoff is dat beslist niet de bedoeling. De dokterswacht is alleen voor spoedgevallen.

Grootste afstand

Opvallend is wel dat de Friezen de grootste afstand moeten afleggen naar een huisartsenpost. Toch is dat volgens Birkhoff geen reden tot onrust. "In onze branche wordt gerekend in reistijd en niet in afstand. Volgens die methode voldoen wij aan de wettelijke eisen."

Trefwoorden: 
huisartsenpost enquête
(Advertentie)
(Advertentie)