'Foar dy, nei dy' maakt moeilijk onderwerp bespreekbaar

25 sep 2016 - 08:00

De voorstelling 'Foar dy, nei dy' is een onverwacht groot succes. Alle avonden zijn al uitverkocht en ook voor de extra voorstellingen vliegen de kaarten de deur uit. 'Foar dy, nei dy' gaat over het verlies van een kind. De twee spelers Popke van der Zee en Froukje Reitsema hebben allebei een kind verloren en spelen in dit stuk zichzelf.

De acteurs hebben van tevoren contact opgenomen met de vereniging OOK: Ouders Overleden Kind. Ze wilden weten of ze er goed aan deden dit stuk op de planken te brengen. De vereniging was meteen enthousiast. Voor mensen die een kind hebben verloren, is de voorstelling een en al herkenning. Wat vooral steeds naar voren komt, is de onmacht van de omgeving. Van familie, vrienden en kennissen. Ze weten soms niet wat ze moeten doen in zo'n situatie.

Niet besproken

Wat zeg je tegen iemand die zijn of haar kind is verloren? Gevolg is dat het onderwerp niet wordt besproken en dat mensen niet meer bij je langs durven te komen. Terwijl het juist zo belangrijk is dat dat wel gebeurt. Zoals een toeschouwer zegt: "Fertel dat je net witte wat je sizze moatte, mar dat je der wol foar har binne. Of as je it net sizze kinne, set it op papier. In knuffel seit soms ek genôch". De vereniging OOK hoopt dat dit stuk mensen aan het denken zet en dat het verlies van een kind beter bespreekbaar wordt.

Luister naar de reportage in Buro de Vries op Omrop Fryslân Radio.

Trefwoorden: 
Buro de Vries voorstelling
(Advertentie)
(Advertentie)