''Het elektrisch vissen heeft de toekomst''

23 sep 2016 - 21:33

Elektrische zeevissers hebben de toekomst. Dat denkt de Stichting Masterplan Duurzame Visserij. Deze stichting presenteerde vrijdag in Harlingen de resultaten van een jaar elektrisch vissen' met de Immanuel, ook wel bekend als de Tesla van de Noordzee. Het schip verbruikt 80 procent minder brandstof dan een regulier vissersschip in 2010 en is daardoor veel schoner, stiller en rendabeler.

Rondvaart

Het schip kost meer dan 4 miljoen euro en is ontwikkeld met steun van onder andere de gemeente Urk en het Rijk. Vanuit Harlingen maakte het schip vrijdag een rondvaart voor politici. De politici die op het schip meevoeren waren zonder uitzondering enthousiast over dit eerste elektrische zeevissersschip. Hetzelfde geldt voor de zevenkoppige bemanning. Ook hun ervaring met het elektrische vissersschip is positie.

''Een voorbeeld voor Europa''

De proef met de Immanuel loopt nog een paar jaar. Het doel is om in die tijd ook het vissen en het verwerken van vis nog efficiënter te maken. Er wordt ook naar gestreefd om de bijvangst van vis die niet verkocht mag worden, zoveel mogelijk te beperken. Volgens Europarlementarier Peter van Dalen (CU), een visserij-expert in het Europees Parlement, heeft het elektrisch vissen op zee een grote toekomst. "Dit is de kant die we op moeten met de sector. Een voorbeeld voor Europa."

Belangstelling

Het is wel duidelijk dat er ook buiten Nederland belangstelling is. Een Franse rederij heeft intussen al drie elektrische vissersschepen besteld van hetzelfde type MDV. De Stichting Masterplan Duurzame Visserij zal de proef volgende week donderdag ook gepresenteerd aan de Europese Commissie in Brussel.

(Advertentie)
(Advertentie)