Zwaardere straf voor maker oerwoudgeluiden Harkemase Boys

23 sep 2016 - 14:22
Pernelly Biya en skiedsrjochter Gert Keijl nei it ynsidint - Foto: AW Foto

De maker van oerwoudgeluiden in de wedstrijd tussen Harkemase Boys en VVOG uit Harderwijk heeft vrijdagmiddag een boete van 600 euro gekregen voor belediging. De 22-jarige Harekiet zat op 5 maart jl. in het publiek bij de wedstrijd en maakte racistische geluiden in de richting van een donkere speler van VVOG. 

De straf is hoger dan gewoonlijk bij dit soort zaken. De rechter neemt het de verdachte kwalijk dat de racistische geluiden richting een donkere speler werden gemaakt. Ook het feit dat het incident voetbalgerelateerd is, zorgt ervoor dat de straf hoger uitvalt dan normaal.

Verdachte

De verdachte was zelf niet bij de zitting in Leeuwarden aanwezig. Volgens zijn advocaat vindt de verdachte dat hij al genoeg is gestraft vanwege de massale media-aandacht. Het incident werd breed uitgemeten in het regionale en landelijke nieuws.

Stadionverbod

Eerder werd de Harekiet al gestraft door Harkemase Boys. Hij kreeg een stadionverbod van twee jaar bij Harkemase Boys en van voetbalbond KNVB mocht hij vijf maanden niet voor zijn club spelen.

Incident

Het incident gebeurde in de 86ste minuut van de thuiswedstrijd van Harkemase Boys tegen VVOG. VVOG-speler Pernely Biya zou een hoekschop nemen, maar toen hij daar de bal opraapte, klonken er vanuit het publiek oerwoudgeluiden. De voetballer reageerde razend. De assistent-trainer van VVOG kreeg daarna een rode kaart toen hij riep dat de scheidsrechter de wedstrijd moest staken. Even later gebeurde dat alsnog. De trainer haalde toen de spelers van VVOG van het veld. 

Tien minuten later werd de wedstrijd alsnog uitgespeeld, maar de spelers van VVOG speelden uit protest de bal alleen rond. Biya deed later ook nog aangifte van racisme.

(Advertentie)
(Advertentie)