Advocaat terrorismeverdachte: "Deze zaak wordt opgeblazen"

23 sep 2016 - 10:17

De zaak tegen de 40-jarige Leeuwarder vanwege ‘bedreiging met terrorisme’ kon vrijdagochtend niet behandeld worden door de Leeuwarder politierechter, omdat het rapport van de psychologe over de man nog niet klaar is.

De man, die geboren is in Kabul, moest verder voorkomen vanwege belediging, bedreiging, drugsbezit en wapenbezit. De man werd een paar maanden geleden aangehouden door een speciaal arrestatieteam van de politie.

Meervoudige kamer

Advocaat Bart Canoy vroeg de politierechter om de zaak door te verwijzen naar de meervoudige kamer, vanwege de ongebruikelijke tenlastelegging ‘bedreiging met het oogmerk om terroristische misdrijven voor te bereiden’. Zo’n zaak hoort in zijn ogen bij de meervoudige rechtbank thuis.

De politierechter stemde in met het verzoek en verwees de zaak door. Ze deed daarbij wel het verzoek aan het Openbaar Ministerie om de zaak zo snel mogelijk voor de rechtbank te brengen. Vanwege het ontbreken van het rapport van de psychologe werd de zaak niet inhoudelijk behandeld.

“Zaak wordt opgeblazen”

Advocaat Canoy vindt dat het Openbaar Ministerie de zaak tegen zijn cliënt “onnodig opblaast” door het voor te laten komen voor ‘bedreiging met terrorisme. “Je kunt wel nagaan dat lang niet iedereen die roept dat hij een aanslag wil gaan plegen, dit ook doet. Dat is nu eenmaal deze tijd.”

Volgens hem is zijn cliënt, die momenteel op vrije voeten is, absoluut geen potentiële terrorist of jihadist.

(Advertentie)
(Advertentie)