Man die voor onrust zorgde vertrekt zelf uit Ryptsjerk

23 sep 2016 - 06:28
Foto: Omrop Fryslân

De 51-jarige man die de afgelopen dagen voor onrust zorgde in Ryptsjerk, heeft het dorp vrijwillig verlaten. Burgemeester Wilma Mansveld van Tytsjerksteradiel laat dat in een brief weten aan de ouders van de kinderen in het dorp. Verschillende ouders hadden de laatste dagen aangifte gedaan tegen de man omdat hij hun kinderen lastigviel.

De ouders hadden ook bij de gemeente geklaagd over overlast en een groeiend gevoel van onveiligheid. Volgens burgemeester Mansveld werkt de man op vrijwillige basis mee aan een oplossing. 

"Vervolging heeft geen zin"

Mansveld heeft donderdagmiddag en -avond urenlang vergaderd over de situatie. Een definitieve oplossing is er nog niet, maar daar wordt aan gewerkt, verzekert de burgemeester. Ze zegt dat de man beleiding en hulp nodig heeft. Vervolging door het openbaar ministerie heeft in dit geval niet veel zin, zo denkt Mansveld. 

Wet

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden pleit naar aanleiding van deze zaak voor een wet die regelt dat verwarde mensen hulp krijgen. Crone zet zich ervoor in dat zulke mensen verplicht medicijnen moeten nemen of dat ze professionele hulp krijgen, ook al willen ze dat zelf niet. 

(Advertentie)
(Advertentie)