De Friese Wijlanden in de race om natuurgebiedprijs

22 sep 2016 - 20:46

'De Friese Wijlanden'. Onder die naam doen nationaal park De Alde Feanen en de nationale landschappen Noardlike Fryske Wâlden en Mar en Klif mee aan de wedstrijd om de titel 'het mooiste natuurgebied van Nederland.' De drie organisaties presenteerden donderdagmiddag in Earnewâld een gemeenschappelijke brochure.

Met de wedstrijd van staatssecretaris Martijn van Dam kan het natuurgebied enkele tonnen winnen om het gebied verder te ontwikkelen.

Publiek mag ook stemmen

De competitie is stevig met twintig kandidaten. Daaronder vermaarde gebieden zoals de Hoge Veluwe, het Waddengebied en de Weerribben. Begin oktober zal een onafhankelijke jury langs de deelnemers gaan om een selectie maken van de mooiste gebieden. Vervolgens kan het publiek stemmen en daarnaast zal ook de jury een mooiste gebied aanwijzen.

Samenwerking

De wedstrijd heeft De Alde Feanen en de twee nationale landschappen ertoe aangezet om de samenwerking verder uit te bouwen. Gedrieën bestrijken de gebieden een groot deel van Friesland, van Dokkum over het lege midden van Friesland naar de Zuidwesthoek. Juist de variatie van landschappen, met natuur, meren en boerenland maakt de Friese Wijlanden tot een interessante kandidaat, denkt voorzitter Sipke Swierstra van De Alde Feanen.

Culturele Hoofdstad

Voor nationaal landschap de Noardlike Fryske Wâlden is de samenwerking met De Alde Feanen van groot belang. De Noardlike Fryske Wâlden wil graag meer verblijfsrecreatie in het gebied. Ook wil men proberen om meer culturele evenementen naar de streek te halen in samenwerking met Culturele Hoofdstad 2018. De kandidatuur van "De Friese Wijlanden' wordt gesteund door de ambassadeurs, weerman Gerrit Hiemstra en Tweede Kamerlid Lutz Jacobi.

(Advertentie)
(Advertentie)