Supercomputer brengt Friezen in beeld

21 sep 2016 - 19:04

Er wordt gewerkt aan de komst van een centrum waar data van Friezen op grote schaal met behulp van een supercomputer geanalyseerd wordt.

Het plan voor zo'n groot data-laboratorium is woensdagmiddag in Leeuwarden bekend gemaakt door decaan Jouke de Vries van Kampus Fryslân bij de opening van het academische jaar. Naast de Kampus Fryslân zijn de gemeente Leeuwarden, de provincie en hogeschool NHL betrokken bij het plan.

Beleid maken en gedrag voorspellen

Door veel gegevens aan het licht te houden, worden patronen zichtbaar die bijvoorbeeld te gebruiken zijn om beleid te maken of om het gedrag van mensen te voorspellen. Het is de bedoeling dat in totaal vijftien onderwijsinstellingen de kans krijgen om hieraan mee te doen. Doordat veel mensen vandaag de dag een smartphone gebruiken zijn er veel gegevens bekend.

Privacy

Concreet zal er zeker data geanalyseerd worden van waterinstituut Wetsus, de Dairy Campus en Culturele Hoofdstad. Maar het is ook denkbaar dat grote verzekeraars of de politie hier wat mee kan. Er moet wel goed gekeken worden hoe ver men moet gaan, want de privacy van mensen moet niet worden geschaad.

(advertinsje)