In Fries kraanwater zitten geen schadelijke stoffen

21 sep 2016 - 16:41

In het drinkwater in Friesland zit geen Bisfenol A. Inwoners van Friesland hoeven dan ook niet bang te zijn dat hun vruchtbaarheid daardoor wordt aangetast. Dat zegt woordvoerder Sebastien Kraaijeveld van drinkwaterbedrijf Vitens.

Hij reageert daarmee op berichten van vandaag naar aanleiding van een congres in Rotterdam. Daar wordt gesproken over pesticiden zoals Bisfenol A in drinkwater als verklaring voor de afname van de vruchtbaarheid van mannen in Europa. Maar bij Vitens kan de stof niet in het water voorkomen, zo zegt Kraaijeveld.

Grondwater in Friesland

Hier wordt grondwater opgepompt dat 10.000 jaar oud is. Bovendien wordt het ook scherp in de gaten gehouden.

Oppervlaktewater

Op sommige andere plaatsen in Nederland wordt oppervlaktewater gebruikt als bron voor leidingwater. Daar kunnen wel pesticiden in zitten die schadelijk zijn voor de kwaliteit van het mannelijke zaad. "Vitens gebruikt geen oppervlaktewater as bron voor kraanwater, alleen grondwater. Dus voor ons is het sowieso een heel ander verhaal", zegt Kraaijeveld.

Vitens is wel op de hoogte van de schade die de pesticiden kunnen hebben voor de vruchtbaarheid. Daarom meet het bedrijf regelmatig of die stofjes ook in het Friese grondwater zitten. Dat gebeurt in een laboratorium in Leeuwarden. Uit al die testen blijkt dus dat er geen verkeerde stoffen in zitten.

(Advertentie)
(Advertentie)