Electrische trein moet toeristen in Leeuwarden rondleiden

21 sep 2016 - 12:57

Goutumer Jelle de Visser wil in Leeuwarden toeristen rondleiden in een electrische trein. Hij heeft daar een vergunning voor aangevraagd bij de gemeente Leeuwarden. De Visser wil met de trein de oude binnenstad van Leeuwarden aandoen. Subsidies of steun wil hij niet, hij denkt dat hij het project zelf wel kan betalen. Als alles goed gaat, moet de trein komend voorjaar rijden.

De Visser deed het idee op toen hij vorig jaar op vakantie was in Frankrijk. Daar bezocht hij met zijn vrouw stadjes waar ze ook toeristentreintjes hadden.

Highlights

"Doe tocht ik, wêrom soe dat net yn Ljouwert kinne?" vertelt de Goutumer. Hij is al bij het HCL geweest om te bepraten wele 'highlights' van Leeuwarden absoluut te zien moeten zijn. "It opstapplak komt op it Saailân. En de Aldehou is fansels in grutte publykslûker. Mar ek de Kânselerij is in moai plak om del te riden."

Bang dat zijn trein een grote concurrentie vormt voor bijvoorbeeld het praamvaren, is De Visser net. "Ik sjoch it mear as in moaie oanfolling. Je sjogge fan it wetter ôf hiel oars nei de stêd dan út in treintsje wei."

CH 2018

De trein heeft hij echter nog niet gekocht. Dat doet hij pas als de vergunning er definitief is. Met het oog op Culturele Hoofdstad 2018 en de daarop volgende jaren, ziet hij dit als een mooie investering.

(Advertentie)
(Advertentie)