Provincies: "Stel bezuinigingen regionale omroepen uit"

21 sep 2016 - 07:35

De provincies roepen het kabinet op om de bezuiniging van 17 miljoen euro voor de regionale omroepen voorlopig uit te stellen. Dat schrijven ze in een brief, die uit naam van het Interprovinciaal Overleg (IPO) naar Den Haag is gestuurd. 

Begin deze maand werd bekend dat staatssecretaris Sander Dekker de nieuwe mediawet aanhoudt. In deze wet stond ook de samenwerking tussen de dertien regionale omroepen onder de RPO beschreven. Deze samenwerking zou een deel van de bezuiniging moeten opvangen, maar dat gaat nu dus niet door.

Dat de bezuinging van 17 miljoen euro nu wel blijft staan, vinden de provincies onacceptabel. Ze zijn bang dat dit grote gevolgen zal hebben voor het voortbestaan en de programmering van sommige regionale omroepen. 

Ze hebben dat ook niet veel vertrouwen in de oproep van Dekker om de programmering en de redacties zoveel mogelijk te ontzien bij de bezuinigingen. 

Juridische grondslag

“De provincies gaan ervan uit dat de voorgenomen bezuiniging van € 17 miljoen niet doorgaat nu het wetsvoorstel is aangehouden en dat de bezuiniging van 17 miljoen per 1 januari a.s. gekoppeld blijft aan het in werking treden van dit onderdeel van de Mediawet. Dit omdat met het aanhouden van het wetsvoorstel de facto een juridische grondslag voor een verdere efficiencyslag ontbreekt”, schrijven de provincies.

De Tweede en Eerste Kamer zullen zich binnenkort nog buigen over de situatie rondom de mediawet. 

(Advertentie)
(Advertentie)