We moeten nu al met de klimaatverandering aan de slag

20 sep 2016 - 22:25

Er komt een provinciale taskforce om de gevolgen van de klimaatveranderingen op te vangen. Dat zegt dijkgraaf Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân. Het extreme weer dat het KNMI pas in 2040 verwachtte, is nu al aan de orde. Dus moet Fryslân en heel Nederland een versnelling hoger schakelen om grote schade door zware buien te voorkomen. 

Het Rijk heeft dinsdag hiervoor al een deltaplan aangekondigd. Wetterskip Fryslân bekijkt of bestaande plannen sneller moeten worden uitgevoerd, maar weet ook dat zij het niet alleen kunnen.

Hulp van gemeenten

De taksforce is van het Wetterskip en de gemeenten, maar waarschijnlijk zullen daar de provincie en het bedrijfsleven nog bijkomen. Bijvoorbeeld om oplossingen te vinden voor problemen in steden, zoals het opvangen van een te veel aan water in de speeltuin of verkeersdrempels die water tegenhouden. Maar ook op het platteland moet er het één en ander veranderen. 

Bouboeren

Voor bouwboeren zou het een idee zijn om op braakliggend land geen gewassen meer te verbouwen, maar vee te houden. Het moet echter niet blijven bij het opvangen van de gevolgen van de klimaatveranderingen. Er moet ook iets gedaan worden aan de oorzaken, vindt Van Erkelens. Eén voorbeeld is het veenweiland. Je zou boeren kunnen betalen zodat ze een hogere waterstand toestaan. Door de hedendaagse lage waterstanden verdwijnt het veen waardoor er veel CO2 vrijkomt, wat het broeikaseffect versterkt.

(Advertentie)
(Advertentie)