Terschelling zet duinvallei onder water vanwege woekerplant

20 sep 2016 - 14:01

Staatsbosbeheer op Terschelling zet alles op alles op de extreem woekerende plant watercrassula weg te krijgen. Maandag is begonnen met het vol laten lopen van een duinvallei met zout water.

Het plantje groeit zo hard dat het andere planten verstikt. De plant vormt een grote bedreiging voor onder andere het oeverkruid en de zonnedauw. Bovendien kan het zich verspreiden naar andere gebieden. Dat zou een ecologische ramp betekenen voor de Natura2000-gebieden op Terschelling, zegt Staatsbosbeheer.

Op termijn zou de plant ook de afwatering van de poldersloten kunnen verstoren en daarmee de volledige waterhuishouding van het eiland. Vorige week werd de watercrassula ontdekt. In 2012 zat het plantje er ook al, in een plas in de duinvallei aan de zuidkant van Midsland aan zee. De jaren erop werd het bestreden door hem met zand te bedekken en door groeiplekken af te plaggen.

Hardere maatregels

Omdat dat blijkbaar niet goed heeft geholpen, kiest Staatsbosbeheer nu voor hardere maatregels, ook omdat de watercrassula nu op veel meer plekken over grotere oppervlakten voorkomt. Het zoute water dat in de duinvallei komt, wordt de zee in gepompt en met slangen over het duin naar de vallei geleid. Het doel is om 60 centimeter zout water op het huidige waterpeil te zetten. Dat blijft acht dagen zo, om er zeker van te zijn dat het zoute water effect heeft. De watercrassula sterft af door het zoute water. Dat gebeurt tegelijkertijd met andere zoetwaterplanten, maar die komen volgend jaar weer terug, zegt Staatsbosbeheer. De plekken waar watercrassula groeit maar geen zout water komt, worden verbrand.

De van oorsprong Australische watercrassula was tot voor kort te koop bij tuincentra en is waarschijnlijk via een vijver of het weggooien van een aquarium in de duinvallei terecht gekomen.

(Advertentie)
(Advertentie)