Prinsjesdag met Fries tintje

20 sep 2016 - 11:18

Het is de derde dinsdag van september: Prinsjesdag in Den Haag. De dag dat de koning in de troonrede de regeringsplannen voor het komende jaar presenteert. Ook wordt de rijksbegroting bekendgemaakt met de miljoenennota, de toelichting op het financiële plaatje. Het publiek kan verder kijken naar het koninklijk paar in de koets, de hoedenparade en de balkonscène.

Prinsjesdag heeft dit jaar ook een Fries tintje. De paarden die voor de koets lopen komen uit Fryslân. Een aantal daarvan zijn Friese paarden uit de stal van Jelmer Chardon uit Jorwert en de stal van Peter van Veenen uit Oosterwolde. 

Spannende dag

Voor het eerst wordt op Prinsjesdag niet de gouden koets gebruikt, omdat deze een onderhoudsbeurt krijgt. Daarom wordt gereden met een glazen koets. De paarden van Chardon zijn niet zomaar gekozen. "Daar gaat een heel selectieproces aan vooraf. De paarden moeten superbraaf zijn. Dat heb je niet zomaar", zegt Chardon. Het is een spannende dag voor zowel de paarden als voor Chardon zelf. "Dat ze in deze omstandigheden moeten lopen, dat is best pittig", denkt Chardon. Hij is er vandaag niet bij in Den Haag, maar zal de prestaties van zijn hengsten wel volgens op tv.

Ontbijt

Dinsdagochtend komen de noordelijke bestuurders en Kamerleden in het Escherpaleis in Den Haag bijelkaar voor het traditionele ontbijt. Dit is een netwerkbijeenkomst voor Friezen, Groningers en Drenthen voorafgaand aan het Prinsjesdag-programma.

Trefwoorden: 
Prinsjesdag Jelmer Chardon
(Advertentie)
(Advertentie)