Hoe, wat, waarom? Oktoberfest!

19 sep 2016 - 17:52

De zomerhitte is nog maar net het land uit of het is alweer tijd voor de eerste echte herfstevenementen. Het is de tijd van de Oktoberfeesten, oftewel Oktoberfest in het Duits. Het traditionele Münchner feest wordt steeds populairder in Fryslân, en de komende maand zijn er op verschillende plaatsen in Fryslân varianten van het Duitse feest te beleven. Maar wat is het Oktoberfest nu eigenlijk, waar komt het vandaan, en hoe moet je als goede Oktoberfestganger naar zo'n bierfeest toe?

Historie

Het Oktoberfest begint altijd op de eerste zaterdag na 15 september (dit jaar dus afgelopen zaterdag 17 september) en duurt tot de eerste zondag van oktober (2 oktober in dit geval). De meeste Friese Oktoberfesten slaan de plank wat betreft de datum dus behoorlijk mis. Alleen in Menaam en Kollum hebben ze hun Oktoberfest in de traditionele Oktoberfestperiode gepland.

Het Oktoberfest is dit jaar alweer 206 jaar oud. De eerste aanleiding voor het grote bierfeest was in oktober 1810, toen de kroonprins van Beieren, Lodewijk van Beieren, in het huwelijksbootje stapte met Theresia van Saksen-Hildburghausen. Het huwelijksfeest wat hierop volgde op de Theresienwiese, de weilanden van Theresia, is uiteindelijk de start geweest van een jarenlange feesttraditie.

Wat moet ik dragen naar het Oktoberfest?

Alles leuk en aardig met zo'n groot feest, maar bij een écht Oktoberfest hoort natuurlijk een dresscode. Er wordt van je verwacht dat je niet zomaar in een spijkerbroek met een leuk T-shirt op komt dagen. Voor zowel de mannen als vrouwen zijn er regels.

Mannen

Voor de mannen gelden de volgende regels: :

  • Lederhosen
  • Wit overhemd, of overhemd met ruitjespatroon (mag zowel korte als lange mouwen hebben)
  • Lange witte of grijze sokken
  • Hoed met een veer

Als je als man een echt paar lederhosen wilt hebben dan moet je er wel wat voor over hebben. Een gemiddeld paar lederhosen kost zo'n 1200 euro. Maar gelukkig zijn er in Fryslân ook een aantal winkels die nepperts verkopen die een stukje goedkoper zijn.

Vrouwen

Voor de vrouwen gelden de volgende regels:

  • Dirndl, een traditionele jurk met een schort eroverheen 
  • Overhemd onder de jurk
  • Platte schoenen of schoenen met een lage hak
  • Witte sokken tot de knieën of een panty in huidskleur
 
Ook de vrouwen zijn behoorlijk wat geld voor de outfit kwijt. Een echte dirndl, die in Duitsland verkocht worden in speciale Oktoberfest winkels (die het hele jaar door open zijn), kosten ook al snel meer dan duizend euro. En dan hebben we het nog niet eens over alle accessoires die er nog bij komen.

Waar in Fryslân?

Het Oktoberfest wordt al een aantal jaren op verschillende plaatsen in Fryslân gevierd, en ook dit jaar staan er in de provincie grote tenten met tafels en bierpullen klaar. Waar precies? Dat hebben we voor je uitgeozhct. Voor zover bekend kun je op deze plekken de komende weken aan het bier:

Wat is het Oktoberfest precies?

De echte originele Oktoberfesten in de provincie, bijvoorbeeld die in Leeuwarden en Kollum, vinden plaats in grote tenten. Net als in München kun je hier met een groep mensen een tafel boeken, om gezellig samen bier te drinken. Op de muzieklijst staat natuurlijk voornamelijk Duitstalige schlager hits. Het bier wordt gedronken uit een Maßkrug (een bierglas met een inhoud van 1 liter).

En als je het echt officieel wilt doen, dan zouden de burgemeester van de gemeenten waar een Oktoberfest wordt gehouden eigenlijk langs moeten komen om de eerste pul vol te gieten. In München worden dan de beroemde woorden 'O'zapft is!' gezegd, wat 'Het bier is getapt!' betekent. Misschien dat er nog een creatieve burgemeester is die daar een mooie Friese vertaling voor kan bedenken? Proost!

Trefwoorden: 
Oktoberfest
(Advertentie)
(Advertentie)