LTO: 200 Friese melkveeboeren houden komend jaar op

17 sep 2016 - 10:13

Zo'n tien procent van de melkveeboeren zullen komend jaar hun bedrijf te koop zetten. Het gaat in Fryslân om zo'n 200 boeren. Dat is de schatting van landbouw-organisatie LTO.

Onder andere door de lage melkprijs kunnen ze het hoofd niet meer boven water houden. LTO verwacht dat landelijk zo'n 1800 boeren er mee ophouden in 2017. Ook de grote investeringen die een aantal boeren de afgelopen jaren hebben gedaan kunnen van invloed zijn, zegt Wiebren van Stralen van LTO.

Stijging valt mee

De 200 boeren die nu ophouden is een groot aantal, zegt Van Stralen, maar toch valt dit aantal in het grotere geheel nog wel mee: "Als je kijkt naar de afgelopen tien tot vijftien jaar, dan houdt ieder jaar zo'n vijf procent van de boeren op. De afgelopen paar jaar, met de goede melkprijs en de onzekerheid over de regels, zijn er minder bedrijven gestopt. Die hebben afgewacht wat er precies zou gaan gebeuren. Zij zijn als het ware opgespaard en als ze nu ophouden dan zit je gauw op tien procent."

Het zijn vooral de bedrijven waar geen opvolger is of die kleiner zijn gebleven die nu ophouden, ziet Van Stralen: "Zij kunnen minder goed meegaan in alle aanpassingen in regels en de schommelingen in de melkprijs."

Trefwoorden: 
melkveehouders LTO
(Advertentie)
(Advertentie)