Gerard Kemkers: Sportclubs, houd kinderen van roken af

16 sep 2016 - 23:23

Trainers, coaches en leiders bij sportverenigingen hebben een belangrijke taak om jeugd van het roken af te houden. Dat vindt oud-schaatscoach Gerard Kemkers. Hij was vrijdag een van de sprekers op de bijeenkomst "Ureterp Rookvrij". Naast het leren van een sport hebben de mensen bij sportverenigingen ook de taak om kinderen te wijzen op een gezonde levensstijl, vindt Kemkers.

Ureterp Rookvrij is een initiatief van de plaatselijke huisarts Hilly ter Veer. Zij pleit ervoor alle sportvelden, speeltuinen en schoolpleinen rookvrij te maken.

Volgens Ter Veer komen de kinderen dan niet in aanraking met het roken en worden ze dan ook niet beïnvloed.

Abcoude

Dat zoiets niet onmogelijk is, blijkt wel in Abcoude. Daar lukte het gynaecoloog/oncoloog Luc van Lonkhuijzen het terrein van de voetbal- en hockeyvereniging rookvrij te krijgen. Van Lonkhuijzen vond het maar vreemd dat er voor de poort werd gerookt. Bij de algemene ledenvergading was iedereen het er snel over eens en werd het terrein rookvrij. "Als iemand toch een sigaret opsteekt dan wordt hij of zij er direct op aangesproken. Het werkt," zegt Van Lonkhuijzen.

Rolmodel

Gerard Kemkers vindt dat jongeren elkaar ook moeten vertellen dat roken niet goed voor je is. Ook vindt hij dat rolmodellen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "Mijn boodschap voor een topsporter die rookt is simpel: Stop. Of die positie niet nemen. Ik heb in al die jaren wel gemerkt dat als je samen op weg bent met je missie om goud te winnen je echt een voorbeeld bent. Er gaan veel meer boodschappen van de ene naar de andere persoon dan alleen de prestatie. Dat besef moet goed doordringen bij de topsporters en trainers", aldus Kemkers.

Droom

Huisarts Hilly ter Veer heeft een droom: Dat in Ureterp in de toekomst geen kinderen meer roken, omdat ze nergens in het dorp het verkeerde voorbeeld hebben gekregen. En dat over 30 of 40 jaar geen enkele inwoner van Ureterp meer rookt.

(Advertentie)
(Advertentie)