Bewoners azc in Burgum houden protestactie bij gemeentehuis

16 sep 2016 - 10:36

Een groep bewoners van het azc in Burgum protesteert vrijdagochtend bij het gemeentehuis. De bewoners zijn kwaad omdat er elke week uitzettingen zijn. Ze willen hier blijven.

De druppel was vrijdagochtend toen de politie een man wilde uitzetten. Hij viel van de trap en raakte gewond. Hij maakt het naar omstandigheden redelijk, meldt de politie, Mar de azc-bewoners vinden dat het zo niet langer kan.

Burgemeester Wilma Mansveld is momenteel in gesprek met de groep boze asielzoekers.

Stress

Vooral de kinderen die mee protesteren zijn boos. En verdrietig. Een van hen begint te huilen wanneer hij over de situatie praat. "Wij willen hier zo graag blijven. Hier zijn we gelukkig", vertelt een ander.

De kinderen hebben veel stress, zeggen ze. "We weten nooit wanneer de politie komt om mensen uit te zetten. We gaan naar school, maar kunnen ons niet concentreren."

"Heftige ochtend"

Voor burgemeester Mansveld was dit een "heftige ochtend". "Dit raakt me heel diep", zegt ze. Vooral de kinderen die bang zijn raakten haar. "Het zijn uitgeprocedeerde mensen die al veel hebben meegemaakt. En dan komt het incident van vanochtend er nog bij. Dat gaat ze niet in de koude kleren zitten. We moeten er in ieder geval voor zorgen dat ze de juiste begeleiding krijgen om dit te verwerken.

Mansveld heeft vrijdagmiddag nog een gesprek met het COA daarover. Maar verder kan ze niet veel voor de mensen doen zegt ze. "Het gaat hier om mensen die al uitgeprocedeerd zijn. Ik kan wel zorgen dat hun verblijf hier zo aangenaam mogelijk is en een luisterend oor bieden." Dat laatste deed ze vrijdag bij het gemeentehuis dan ook.

Trefwoorden: 
AZC Burgum protest
(Advertentie)
(Advertentie)