Friezen in de WW: van meer naar minder

15 sep 2016 - 15:52

Sinds een halfjaar is het aantal WW-uitkeringen aan het dalen. Dat goed nieuws, maar nog steeds zitten bijna 18.000 Friezen werkeloos thuis. Toch hadden een jaar geleden meer mensen een uitkering dan nu. Hoe is dat mogelijk?

Daarvoor moeten we vooral kijken naar december 2015. Toen nam het aantal mensen dat in de WW terecht kwam explosief toe. Een van de redenen daarvoor was het grote aantal faillissementen, bijvoorbeeld bij ketens zoals V&D, Macintosh (moederbedrijf van onder andere Scapino, Invito en Manfield) en de DA Groep.

Nieuwe wet

De grootste toename, in december 2015, ontstond door de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. De groei - van 14 procent - had te maken met de nieuwe wet die in juli 2015 inging. Daardoor ontvingen mensen op papier langer een uitkering, terwijl ze in de praktijk al weer aan het werk waren.

Het aantal mensen in de WW is het laatste jaar weer dalende. Dat heeft alles te maken met de weer aantrekkende economie. Daardoor zijn er weer meer vacatures. Meer mensen vinden dus een baan, maar uitkeringsinstantie UWV meldt ook dat minder mensen hun baan verliezen.

Trefwoorden: 
werkelozen WW-uitkering
(Advertentie)
(Advertentie)