Programma Culturele Hoofdstad komt niet eerder dan september

15 sep 2016 - 14:31

Het definitieve programma van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 wordt niet eerder dan september 2017 vastgesteld en bekendgemaakt. Volgens artistiek leider Lieven Bertels staat dan pas helemaal vast, welke voorstellingen er komen en op welke datum. Dan gaat ook de kaartverkoop pas los. Dat is nog ruim op tijd, want de belangstelling van toeristen uit binnen- en buitenland voor Culturele Hoofdstad 2018 komt dan op gang, zo is de verwachting.

Als je te vroeg begint, zakt de aandacht weg, denkt Bertels. Hij verwacht dat Leeuwarden in het feestjaar vier miljoen keer aangedaan zal worden door bezoekers uit Fryslân en de rest van Europa. Hij baseert zich daarbij op ervaringen uit het verleden van andere Europese culturele hoofdsteden.

Koning op openingsvoorstelling

De datum van de opening is ook bekendgemaakt, dat wordt het weekend van 26 januari 2018. Daarvoor is ook de koning uitgenodigd, en Bertels kan vertellen dat het feest ‘met potlood op de kalender van het koninklijk huis is gezet’. Maar dat is pas definitief als de Rijksvoorlichtingsdienst dat bekendgemaakt heeft. Regisseur Ira Judkovskaja van Tryater maakt de voorstelling. De opening van de andere Culturele Hoofdstad van Europa, Valletta in malta, is een week eerder.

Gemeenschapsprojecten welkom

Naast de ruim veertig grote projecten voor LWD2018 is er ook ruimte voor Gemeenschapsprojecten. Inmiddels zijn er al bijna duizend projecten voor ingediend. De beste ideeën maken kans op een bijdrage uit het Gemeenschapsfonds, een bedrag van 2018 euro. Er zijn nog altijd goede ideeën welkom, zegt Lieven Bertels. Vrijwilligers die zich aanmelden om mee te helpen bij LWD2018 zijn van harte welkom. De campagne om vrijwilligers te werven is donderdag van start gegaan.

(Advertentie)
(Advertentie)