Boeren maken amper gebruiken van muizenschadefonds

15 sep 2016 - 12:38

Van de tien miljoen euro die de provincie Fryslân vorig jaar beschikbaar stelde voor boeren met muizenschade, is amper gebruik gemaakt. Er zijn 21 leningen aangevraagd en 17 daarvan zijn toegekend. Bij elkaar gaat het om een bedrag van 670.000 euro. Er is dus ruim 9 miljoen euro blijven liggen. 

De boeren die een lening hebben gekregen, hebben gemiddeld bijna 40.000 euro gekregen. Het hoogst geleende bedrag is bijna 61.000 euro. Er is nog één aanvraag in behandeling, voor ruim 33.000 euro.

Om voor een lening in aanmerking te komen, moesten de boeren kunnen bewijzen dat ze voor minimaal 31.000 euro schade hadden door de muizen. De drie geweigerde aanvragen zaten onder dat bedrag. 

Tonnen schade

Ecologisch onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga presenteerde begin dit jaar een groot onderzoek naar de schade door muizen op het boerenland. Een van de uitkomsten was dat de muizen in 2014 en 2015 voor zo'n 73 miljoen euro aan schade hadden veroorzaakt op boerenpercelen in Fryslân. Negenhonderd boeren zijn toen getroffen, bij sommige boeren liep de schade op tot een ton. 26.000 hectare land in Fryslân heeft daardoor flinke tot zware schade opgelopen. 

De kans is daarnaast groot dat ook in de toekomst een muizenplaag weer plaatsvindt. Het landschap zoals dat hier in Fryslân is, is namelijk erg geschikt voor de muizen. 

(Advertentie)
(Advertentie)