Commissaris Leemhuis: het is een cadeautje

14 sep 2016 - 18:21

Waarnemend Commissaris van de Koning, Joan Leemhuis-Stout, heeft woensdag kennisgemaakt met Provinciale Staten. Ze vind het een cadeautje dat zij op haar leeftijd van 70 jaar nog zo'n ambt mag bekleden. Zij volgt tijdelijk John Jorritsma op, die burgemeester van Eindhoven is geworden.

Mevrouw Leemhuis kan Fries verstaan en spreekt het een beetje. Als kind woonde zij in Sneek en zij heeft al jaren een vakantiewoning in Heeg waar ze als waarnemer zal wonen.

Bestuurder

Ze vindt Friesland de mooiste provincie, na Zuid-Holland waar de VVD-er eerder commissaris van de Koning was, Daar stapte ze in 1999 zelf op vanwege de Ceteco-affaire. Zuid-Holland bankierde in het geheim terwijl de provincie dat had moeten melden.

Eerder was ze ook dijkgraaf en waarnemend burgemeester in Leidschendam-Voorburg. Ze heeft tal van bestuursfuncties bekleedt, zoals voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Ze is geboren in Hoogezand en studeerde landbouwkunde. In 2003 werd ze geridderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Leemhuis is getrouwd en moeder van een zoon.

(Advertentie)
(Advertentie)