Commissaris Jorritsma neemt voor de laatste maal afscheid

08 sep 2016 - 22:50

Voor commissaris van de Koning John Jorritsma is donderdag een eind gekomen aan een week van afscheid nemen. Donderdagavond was er in de Harmonie in Leeuwarden voor iedereen die dat wilde gelegenheid om afscheid te nemen. 's Middags kwamen zo'n 400 mensen op uitnodiging naar de bijeenkomst, gevolgd door een receptie en een diner.

Onder hen waren de Friese burgemeesters die ieder vijf burgers mee mochten nemen. Ze kregen een programma vol muziek te zien met optredens van onder andere De Kast, Iris Kroes, Pieter Wilkens, het Fries Jeugdorkest en twee koren.

Rients Gratama zou in eerste instantie ook een bijdrage leveren, maar moest zich terugtrekken vanwege zijn kwetsbare gezondheid. Jorritsma kwam zelf als laatste aan het woord in wat volgens hem zijn 684e toespraak was als commissaris van de Koning. De afgelopen week was voor Jorritsma een 'week vol kippevel', zei hij.

Zevende afscheidsbijeenkomst

De commissaris nam eerder al afscheid van de Provinciale Staten, zijn directe medewerkers, de gedeputeerden, de Friese burgemeester, zijn collega-commissarissen van de Koning en de provinciale ambtenaren. Het was met elkaar zijn zevende afscheidsbijeenkomst. Jorritsma heeft Fryslân met veel genoegen gediend, zei hij en hij zal zich altijd een Fries en een Bolswarder blijven voelen.

Jorritsma wordt volgende week dinsdag geinstalleerd als burgemeester van Eindhoven. Leemhuis-Stout begint volgende week bij de provincie als waarnemend commissaris.

(advertinsje)