Rixt van der Horst wil favorietenrol waarmaken

29 aug 2016 - 06:34

Rixt van der Horst heerst in de dressuursport. Ze is Europees - en wereldkampioen, terwijl ze nog maar 24 jaar is. Een medaille op de Paralympische Spelen in Rio, of zelfs goud, is aboluut mogelijk. “Dat ferwachtsje minsken wol fan my, ja.”

Hoe goed ben je eigenlijk? “Ik bin best wol goed. Ja. Ik ha alles wûn wat ik winne kin en it iennige wat der noch oan ûntbrekt is in Olympyske medalje.” Rixt komt zo misschien wat eigenwijs of arrogant over, maar dat is de Grouster absoluut niet. Bijna wat zenuwachtig komt ze voor de camera zitten. Maar daarna is ze zeer spraakzaam. “Ik merk wol dat minsken om my hinne wat fan my ferwachtsje. Dat doch ik sels ek.”

Individueel en team

Met het team maakt Rixt ook kans op een medaille. En dat terwijl ze eerst helemaal niet mee zou doen. Daar baalde ze dan ook flink van. Door lichamelijk problemen van het paart van Estée Gerritsen is er besloten dat ze niet zal afreizen naar Rio en dat Rixt een plekje opschuift in het team. Zij kan dus nu ook meestrijden voor teammedailles. Ze rijdt eerst een individuele proef. Die telt voor het individuele resultaat en voor het team. Daarna doet ze nog een kür op muziek. Die oefening telt alleen voor het individuele resultaat.  

Handicap

Rixt heeft spastische diplegie. Samen met haar tweelingbroer Brend is ze tien weken te vroeg geboren. Daardoor heeft ze last van spasmen in handen en voeten. Bovendien zijn haar spieren stijf en strak. Daarnaast heeft ze een longefyseem gehad toen ze drie weken oud was en heeft ze daar astma aan overgehouden. Ook heeft ze een zeldzame nierafwijking en scoliose, een kromming in de rug. En of dat nog niet genoeg is, is er in 2012 het Parry-Romberg syndroom ontdekt bij Rixt. Dit is een auto-immuumziekte, wat een eenzijdige gezichtsafwijking veroorzaakt. Het vet in de rechterhelft van haar gezicht verdwijnt. Hoe dit syndroom zich verder ontwikkelt, is onzeker. “Mar op it hynder fiel ik my krekt as alle oaren. Dêrom fyn ik dat sa moai. Ik fûn beesten leuk en doe’t ik jong wie gong ik nei in pleats yn Grou en mocht ik ride op in ponny. De doktoren fûnen it goed. No fyn it it geweldich om in hynder fan 700 kilo ûnder kontrôle te krijen. It is net gefaarlik foar my. Mei in spesjaal krukje kom ik op it hynder en dan giet it goed. Ik ha der echt sin oan. De earste Spelen foar my.”

De Paralympics beginnen 7 september, Rixt van der Horst zal 13 september voor het eerst rijden.

(advertinsje)