Zeevissers zijn boos vanwege nieuwe maatregelen

23 aug 2016 - 17:24

Veel zeevissers in Nederland zijn boos vanwege nieuwe Europese maatregelen, die de komende jaren ingevoerd worden. Zo komt er steeds minder plek om te vissen, en de bijvangst mag niet meer teruggezet worden. Aankomende zaterdag verzamelen de vissers in Rotterdam voor een fel protest. Ook Frits van Dellen uit Anjum wil komende zaterdag met zijn schip, de Lauwersoog 28 naar Rotterdam. Hij is nu na alle maatregelen die afgelopen jaren al getroffen zijn klaar met de bemoeizucht van de politiek.

Met name de nieuwe regel dat de bijvangst de komende jaren helemaal moet worden meegenomen maakt Van Dellen verbitterd. Al deze vis wordt vernietigd en dat vormt volgens hem een bedreiging voor de visstand. Bij het terugzetten overleeft het grootste deel. "By ús op it skip oerlibbet sa'n 70 prosint," zo zegt Van Dellen, "De rest is foar de fûgels en it oare libben yn de see."

Van Dellen vist op kreeft en schol op aangewezen plekken aan de noordkant van de waddeneilanden en midden op de Noordzee. Hij weet dat de vangstmaatregelen bedoeld zijn om de visstand op peil te houden. Maar volgens hem hebben milieugroepen en de politiek het mis. "At ik sjoch wat der troch sanearen berikt is, neffens de rapporten giet alles no goed." zo zegt Van Dellen. "De fiskstannen binne goed, de fiskerij is goed, en wy fertsjinje ek noch in pear sinten."

Trefwoorden: 
visserij zeevissers protest
(Advertentie)
(Advertentie)