Rapport Udo D: 'Alles gedaan wat wettelijk mogelijk is'

In de begeleiding van Udo D. is alles gedaan wat wettelijk mogelijk is, dat stellen de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspecties hebben op verzoek van de gemeente Leeuwarden, de politie, het Openbaar Ministerie en GGZ Friesland onderzoek gedaan naar de kwestie. Udo D. stond daar jarenlang bekend als gevaarlijk en agressief. Hij was veroordeeld tot celstraffen, tbs en is tussendoor ambulant behandeld.
Ontslaan
Udo D. sloeg vorig jaar oktober in Leeuwarden een vrouw dood en verwondde een andere vrouw. Een paar maanden daarvoor was hij ontslagen uit een zorginstelling van de GGZ in Franeker. Het Openbaar Ministerie, de politie en gemeente hebben daarna geprobeerd om GGZ op andere gedachten te brengen, maar die mocht volgens de wet de man langer vasthouden.
Goed begeleid
De beide inspecties vinden dat de man ook voor zijn opname goed begeleid is. Volgens de inspecties is Udo D. een pijnlijk voorbeeld van dat het, ondanks alle inspanningen van betrokken partijen, toch mis kan gaan. De uitkomsten van het onderzoek zijn ook naar de verantwoordelijke staatsecretaris gestuurd, die komt in september met een reactie.